Followers

Wednesday, October 14, 2015

KUIH KALAKATAR (BINGKA KELAPA)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

KUIH KALAKATAR
Hari nie saya nak kongsikan resepi Kuih Kalakatar @ nama lainnya Binka Kelapa. Mungkin setengah daripada anda semua pernah buat kuih nie...Ini adalah kuih tradisional kaum banjar iaitu di Perak Utara. Kuih nie memang agak popular di Kuala Kurau, Perak terutama pada bulan Ramadhan sebagai juadah berbuka puasa...Dokumentari penyediaan kuih kalakatar ini juga pernah masuk rancangan "Majalah 3".

O.k...bahan-bahan yang perlu ada untuk membuat kuih nie :-
~ 5 biji kelapa muda
~ 4 cawan air kelapa
~ 2 cawan tepung gandum
~ secubit garam
~ 5 sudu teh gula
~ sebiji telor

Cara-cara membuatnya :-
Masukkan 4 cawan air kelapa dalam satu bekas..Kemudian, masukkan secubit garam, 2 cawan tepung gandum, 5 sudu teh gula dan sebiji telur dalam bekas tadi..Gaul kesemuanya hingga sebati..Selepas itu barulah masukkan isi kelapa muda ke dalam bekas yang sama dan gaul lagi hingga sebati..(boleh tambah air kelapa jika terlalu pekat). Bila adunan telah siap bolehlah panaskan periuk pemanggang ajaib..Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam pemanggang ajaib sehingga masak..Pusing-pusingkan pemanggang ajaib tu supaya masak di kedua-dua bahagian..Bila dah masak, tunggu sehingga sejuk sikit, baru lah potong untuk hidangan..

 

Okey..saya harap perkongsian saya nie berguna pada anda semua..Selamat mencuba semua rakan-rakan..


Monday, October 12, 2015

ASSALAMUALAIKUM...I'M BACK...

Assalamualaikum semua rakan-rakan blogger....

Terasa lama sungguh tak update blog nie..maklum lah..baby boy dah makin membesar..di tambah pula dengan kelasakannya sekarang, memang x cukup masa nak pegang komputer..

Di harap rakan2 semua masih sudilah melayari blog saya nie..hihi..Banyak resepi yang ingin saya kongsikan dengan anda semua sebenarnya..Nanti saya akan masukkan satu-satu ye..

Pada rakan2 yang follow blog saya, terima kasih diucapkan..In Sha Allah, nanti saya follow blog anda balik..

Kebelakangan nie kejadian culik kanak-kanak semakin membimbangkan..nak bawak anak-anak keluar jalan-jalan pun jadi fobia...kat area Manjung nie pernah ada orang cuba bukak pintu keta yang ada budak semasa tunggu ayah dia bayar tiket parking...Nasib baik la dorang kunci pintu tu...
Kejadian di kajang baru-baru nie pun sama...tengah sembang-sembang je diorang buat kerja...Aduh!! Ssemakin membahayakan la sekarang...

Sekarang nie memang sentiasa kena perhatikan anak-anak...mata tak boleh lepas dari memandang diorang...jangan nanti kita pula menyesal di kemudian hari...

Sebagai langkah keselamatan, saya beli la baby stroller baru untuk anak teruna tu...Yang dia guna sebelum nie kakak dia punya..dah agak usang dan kurang safetynya...Untuk keselamatan anak-anak dalam dunia yang semakin mencabar nie...

Banyak tempat juga pusing-pusing dan survey harga yang berpatutan dengan kualiti agak tahan lama..akhirnya dapat juga dengan harga RM298.90 di pasaraya Aeon. Memang sangat berpuas hati lah..hihi...


Penyimpanan yang menjimatkan ruang bonet kereta

Saya rasa cukup setakat ini dulu entri saya kali nie..In Sha Allah...entri saya yang akan datang, resepi kuih tradisional orang kampung saya...tunggu ye...